Gastronomia
Restauracja "Z zielonym piecem"
Restauracja z „Zielonym Piecem” Aliny Janeczek znana jest bodaj wszystkim smakoszom w kraju, jak i poza jego granicami. Niby „nie ma się czym chwalić, zwykła domowa kuchnia w przyjaznym wnętrzu” – jak przekornie napisano na stronie internetowej restauracji – ale innego zdania jest Adam Gessler (i nie tylko on). Ten charyzmatyczny, ale i nieco choleryczny właściciel warszawskiej restauracji „U Kucharzy” i krakowskiego „Hotelu Francuskiego” dzieli się swymi ulubionymi przepisami i smakowitymi anegdotami z życia restauratora w książce „Smaki na 52 tygodnie”. Z tą książką każdy tydzień to kulinarna wyprawa pełna niebanalnych potraw, gości i przyjaciół mistrza oraz jego niepowtarzalnego poczucia humoru.
Tydzień 28 poświęcony jest zupie rybnej z „Zielonego Pieca”. Mistrz skomentował ją krótko: „W garnku wygląda może i do d...py. Ale smakuje ... Jak ci dwaj Starsi Panowie – FENOMENALNIE”.
Przepisu na z...pę jednak nie zdradzimy, bo znajduje się w tej smakowitej książce (s. 64-65). Najlepiej jednak sprawdzić, czy mistrz Adam ma rację ? W jednym z całą pewnością racji nie ma – pani Janeczek ma na imię Alina a nie Alicja. Zbyt dużo pierogów Mistrzu. „Czyżby ? – mistrz Adam, przeżuwając kaczkę z gruszką i żurawiną, wycedził ze złością przez zęby – „A właśnie, że dla przyjaciół i bohemy Alicja !”. No cóż, kobiety są jak dobra kuchnia – pełne smaków, ale i tajemnic ....
Polecamy również odcinek 15 z 21.05.2011 r. „Wściekłych garów”:
http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/wsciekle-gary/wideo/odcinek-15-21052011/4429856
Restauracja "z zielonym piecem" powstała w 2005 r. Naszym założeniem było stworzenie tzw. "chałupy piekarza", w której podawane będą potrawy kuchni polskiej i regionalnej. Serwujemy potrawy oparte na kuchni dawnych prus wschodnich. Do ich przygotowania wykorzystuje się ryby, dziczyznę, grzyby i owoce leśne. Wnętrze restauracji oddaje klimat okresu międzywojennego. Wszystkie surowce do produkcji potraw pochodzą z gospodarstw z regionu Warmii i Mazur, z którymi restauracja współpracuje.
OTWARTE : poniedziałek-niedziela 12:00-21:00
KONTAKT: Sylwia Widmańska,
ul. Floriana 1, 11-015 Olsztynek, Poland, Telefon +48 (0) 89 519 10 81, zapiecek05@neostrada.pl, www.zielonypiec.pl
GPS N53.58474 E20.28608 (WGS84 decimal)
Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle
Restauracja "Karczma Skansen"
Karczma „skansen” ma za zadanie, ze względu na swoje umiejscowienie, promowanie dań kuchni polskiej i regionalnej dla rzeszy turystów zwiedzających skansen w Olsztynku. W menu znajdują się głównie dania kuchni polskiej i regionalnej takie jak rosół z kaczki, flaki, golonka w kapuście, kotlet schabowy z kostką, żeberka wędzone na kapuście, kaczka z jabłkami, confit z gęsi, gulasz z dzika z borowikami. Pstrąg, sandacz i okoń - to ryby regionalne, które promowane są w karczmie. Wszystkie potrawy przyrządzane są na miejscu - pieczenie babki ziemniaczanej, smażenie placków ziemniaczanych, czy lepienie pierogów. Sezonowo podawane są dania dnia takie jak botwinka z kraszonymi ziemniakami, szczawiowa z jajkiem, kurkowa z zacierką, czy chłodnik z zielonego ogórka oraz naleśniki owocowe. W karczmie wypiekany jest też chleb i ciasta oraz sezonowo wytwarzane są przetwory warzywne i owocowe. Celem karczmy „skansen” jest zapoznawanie gości z tradycyjną kuchnią regionalną, aby jak największa rzesza turystów mogła zaznajomić się z potrawami i daniami regionu warmii i mazur.
OTWARTE cały rok
KONTAKT : Leśna 23,11-015 Olsztynek, Poland, Telefon +48 89 519 05 34 , olsztynek@karczmaskansen.pl, www.karczmaskansen.pl
GPS N53.59527 E20.29228 (WGS84 decimal)
Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle
Restauracja "Ratuszowa"
Restauracja "Ratuszowa" Olsztynek, ul. Ostródzka 1, Tel.: 730 668 661
Godziny otwarcia: 11:00 - 24:00 codziennie
Restauracja Ratuszowa promuje produkty i potrawy regionalne oraz tradycyjne. Zapraszamy Państwa do posmakowania regionalnych potraw mazurskich przygotowanych przez naszego kucharza.
Link do strony: Facebook, www.ratuszowaolsztynek.pl
Restauracja "Pod Zamkiem"
Restauracja "Pod Zamkiem" Olsztynek ul. Zamkowa 2, Tel.: 698 259 637
Obsługa również w języku niemieckim
Zaprasza:
- Kuchnia domowa
duży wybór dań obiadowych, hit sezonu: zupa węgierska, szynka w sosie kurkowym
- Desery
gofry różne rodzaje
- Pizzeria
największa i najlepsza pizza w mieście, 30 rodzajów - różnej wielkości, największa 50 cm
- Kebab z kija
- Gyros z kija
Cukiernia "Jagodzianka"
Cukiernia "Jagodzianka" Emilii Witowicz oferuje szeroki wybór ciast w tym olsztyneckie jagodzianki. Szczegóły dostępne na stronie Cukierni.
Zajazd "Jagiełek"
Własna kuchnia, a także tradycyjne sposoby przygotowywania posiłków, pozwalają nam cieszyć się sympatią i uznaniem klientów. Serwujemy tradycyjne dania kuchni regionalnej, polskiej i litewskiej. Niepowtarzalny klimat lokalu, związany z historycznym wydarzeniem - odpoczynkiem króla Władysława Jagiełły po bitwie pod Grunwaldem, pozwoli nie tylko na zaspokojenie gustów kulinarnych, ale również na relaks w niesamowitej scenerii.
Otwarte całą dobę.
KONTAKT
Beata & Roman Staszewscy, ul. Mrongowiusza 51, 11-015 Olsztynek, Polska
Telefon +48 (0) 89 51 92 803
Faksem +48 (0) 89 51 92 803
jagielek@indeksmedia.pl
www.jagielek.indeksmedia.pl
GPS N53.60202 E20.30492 (WGS84 decimal)
Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle
Pizzeria "Accanto"
Olsztynek, ul. Jana Pawła II 1 (na przeciwko przejazdu kolejowego). tel: (89) 512 02 03
http://www.pizzeria-accanto.pl/