Przejdź do treści strony

Gastronomia

Restauracja "Z zielonym piecem"

Restauracja z „Zielonym Piecem” Aliny Janeczek znana jest bodaj wszystkim smakoszom w kraju, jak i poza jego granicami. Niby „nie ma się czym chwalić, zwykła domowa kuchnia w przyjaznym wnętrzu” – jak przekornie napisano na stronie internetowej restauracji – ale innego zdania jest Adam Gessler (i nie tylko on). Ten charyzmatyczny, ale i nieco choleryczny właściciel warszawskiej restauracji „U Kucharzy” i krakowskiego „Hotelu Francuskiego” dzieli się swymi ulubionymi przepisami i smakowitymi anegdotami z życia restauratora w książce „Smaki na 52 tygodnie”. Z tą książką każdy tydzień to kulinarna wyprawa pełna niebanalnych potraw, gości i przyjaciół mistrza oraz jego niepowtarzalnego poczucia humoru.

Tydzień 28 poświęcony jest zupie rybnej z „Zielonego Pieca”.  Mistrz  skomentował ją krótko: „W garnku wygląda może i do d...py. Ale smakuje ... Jak ci dwaj Starsi Panowie – FENOMENALNIE”

 Przepisu na z...pę jednak nie zdradzimy, bo znajduje się w tej smakowitej książce (s. 64-65). Najlepiej jednak sprawdzić, czy mistrz Adam ma rację ? W jednym z całą pewnością racji nie ma – pani Janeczek ma na imię Alina a nie Alicja. Zbyt dużo pierogów Mistrzu.  „Czyżby ? – mistrz Adam, przeżuwając kaczkę z gruszką i żurawiną, wycedził ze złością przez zęby – „A właśnie, że dla przyjaciół i bohemy Alicja !”. No cóż, kobiety są jak dobra kuchnia – pełne smaków, ale i tajemnic ....

http://www.zielonypiec.pl/

Polecamy również odcinek 15 z 21.05.2011 r. „Wściekłych garów”:

http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/wsciekle-gary/wideo/odcinek-15-21052011/4429856

Restauracja "z zielonym piecem" powstała w 2005 r. Naszym założeniem było stworzenie tzw. "chałupy piekarza", w której podawane będą potrawy kuchni polskiej i regionalnej. Serwujemy potrawy oparte na kuchni dawnych prus wschodnich. Do ich przygotowania wykorzystuje się ryby, dziczyznę, grzyby i owoce leśne. Wnętrze restauracji oddaje klimat okresu międzywojennego. Wszystkie surowce do produkcji potraw pochodzą z gospodarstw z regionu Warmii i Mazur, z którymi restauracja współpracuje.

OTWARTE : poniedziałek-niedziela 12:00-21:00

KONTAKT: Sylwia Widmańska,

ul. Floriana 1, 11-015 Olsztynek, Poland, Telefon +48 (0) 89 519 10 81, zapiecek05@neostrada.plwww.zielonypiec.pl

GPS N53.58474 E20.28608 (WGS84 decimal)

Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle

Restauracja "Karczma Skansen"

Karczma „skansen” ma za zadanie, ze względu na swoje umiejscowienie, promowanie dań kuchni polskiej i regionalnej dla rzeszy turystów zwiedzających skansen w Olsztynku. W menu znajdują się głównie dania kuchni polskiej i regionalnej takie jak rosół z kaczki, flaki, golonka w kapuście, kotlet schabowy z kostką, żeberka wędzone na kapuście, kaczka z jabłkami, confit z gęsi, gulasz z dzika z borowikami. Pstrąg, sandacz i okoń - to ryby regionalne, które promowane są w karczmie. Wszystkie potrawy przyrządzane są na miejscu - pieczenie babki ziemniaczanej, smażenie placków ziemniaczanych, czy lepienie pierogów. Sezonowo podawane są dania dnia takie jak botwinka z kraszonymi ziemniakami, szczawiowa z jajkiem, kurkowa z zacierką, czy chłodnik z zielonego ogórka oraz naleśniki owocowe. W karczmie wypiekany jest też chleb i ciasta oraz sezonowo wytwarzane są przetwory warzywne i owocowe. Celem karczmy „skansen” jest zapoznawanie gości z tradycyjną kuchnią regionalną, aby jak największa rzesza turystów mogła zaznajomić się z potrawami i daniami regionu warmii i mazur.

OTWARTE cały rok

KONTAKT : Leśna 23,11-015  Olsztynek, Poland, Telefon +48 89 519 05 34 , olsztynek@karczmaskansen.plwww.karczmaskansen.pl

GPS N53.59527 E20.29228 (WGS84 decimal)

Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle

Restauracja "Ratuszowa"

Restauracja "Ratuszowa" Olsztynek, ul. Ostródzka 1, Tel.: 730 668 661

Godziny otwarcia: 11:00 - 24:00 codziennie

Restauracja Ratuszowa promuje produkty i potrawy regionalne oraz tradycyjne. Zapraszamy Państwa do posmakowania regionalnych potraw mazurskich przygotowanych przez naszego kucharza.

Link do strony: Facebookwww.ratuszowaolsztynek.pl

Spółdzielnia "Tradycja Smaków"

tradycjasmakow.idsl.pl

Restauracja "Pod Zamkiem"

Restauracja "Pod Zamkiem" Olsztynek ul. Zamkowa 2, Tel.: 698 259 637

Obsługa również w języku niemieckim

Zaprasza:

- Kuchnia domowa

duży wybór dań obiadowych, hit sezonu: zupa węgierskaszynka w sosie kurkowym 

- Desery

gofry różne rodzaje 

- Pizzeria 

największa i najlepsza pizza w mieście, 30 rodzajów - różnej wielkości, największa 50 cm

- Kebab z kija

- Gyros z kija 

Cukiernia "Jagodzianka"

Cukiernia "Jagodzianka" Emilii Witowicz oferuje szeroki wybór ciast w tym olsztyneckie jagodzianki. Szczegóły dostępne na stronie Cukierni.

Zajazd "Jagiełek"

Własna kuchnia, a także tradycyjne sposoby przygotowywania posiłków, pozwalają nam cieszyć się sympatią i uznaniem klientów. Serwujemy tradycyjne dania kuchni regionalnej, polskiej i litewskiej. Niepowtarzalny klimat lokalu, związany z historycznym wydarzeniem - odpoczynkiem króla Władysława Jagiełły po bitwie pod Grunwaldem, pozwoli nie tylko na zaspokojenie gustów kulinarnych, ale również na relaks w niesamowitej scenerii.

Otwarte całą dobę.

KONTAKT

Beata & Roman  Staszewscy, ul. Mrongowiusza 51, 11-015 Olsztynek, Polska
Telefon +48 (0) 89 51 92 803
Faksem +48 (0) 89 51 92 803
jagielek@indeksmedia.pl
www.jagielek.indeksmedia.pl

GPS N53.60202 E20.30492 (WGS84 decimal)

Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle

 

Pizzeria "Accanto"

Olsztynek, ul. Jana Pawła II 1 (na przeciwko przejazdu kolejowego). tel: (89) 512 02 03

http://www.pizzeria-accanto.pl/